Friday, November 25, 2011

Ζμήνος

Η απόσταση το κάνει να μοιάζει λιγάκι με οικογένεια μικροβίων. Μόνο στη φωτογραφία, γιατί αν είσαι εκεί και το βλέπεις το μικρόβιο μάλλον είσαι εσύ.Το ουράνιο τόξο κατάφερε και χώρεσε λιγάκι στη γωνίτσα,έτσι το ξεχωρίζουμε αμέσως από το από την κάτω εικόνα που δείχνει ένα πλακάκι φίσκα σε βάκιλους Yersinia pestis,κοινώς βακτήριο που προκαλεί την πανώλη.
Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει η πανώλη με τα πουλιά. Είναι μια από τις τελευταίες μου εμμονές ( η πανώλη δηλαδή, τα πουλιά είναι παλιά ιστορία) και συνδέεται με τη μορφή που είχαν οι προστετευτικές στολές των γιατρών κατά τη διάρκεια της μεγάλης πανούκλας του Μεσαίωνα (Black Plague/Black Death) που σκότωσε το 30-60% του πληθυσμού της Ευρώπης.Οι στολές είχαν την εξής μορφή:

Το ράμφος περιείχε διάφορα βότανα και μπαχαρικά για να φιλτράρει τον αέρα,τα γυαλιά είχαν κόκκινο χρώμα που πίστευαν ότι τα κάνει evilproof, ο μανδύας ήταν καλυμένος με κερί και το ραβδί το χρησιμοποιούσαν για να δίνουν οδηγίες στους συγγενείς ή για να ακουμπάνε τον ασθενή χωρίς να τον αγγίζουν άμεσα.
Γενικά, έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η ξεχασμένη ιστορία, αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου διαβάστε μόνο τα βασικά, γιατί η βαθύτερη μελέτη φέρνει μερικά ενοχλητικά, μάλλον δυσάρεστα όνειρα.
Εντάξει, δε φταίει αυτό, λέμε τώρα.

No comments: